Ingyen öntözővíz gazdáknak

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a 200 ezer öntözött hektár is csak az ország szántóterületének 5 százaléka lenne, szemben a 13-14 százalékos uniós átlaggal. "Van még tennivaló ezen a területen bőven" – jegyezte meg.

 

Növénytermesztés

Ingyenesen kapják a gazdák az öntözővizet

MTI Eco

2014.04.01., kedd, 08:25

Az öntözővíz ingyenes biztosítása a gazdáknak Czerván György szerint segíthet abban, hogy a jelenlegi 100 ezer hektárról a duplájára emelkedjen az öntözött terület nagysága Magyarországon, miután 200 ezer hektáron ma is megvannak erre a feltételek. A MAGOSZ szerint az eredményes öntözés érdekében össze kell fogniuk a gazdálkodóknak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a 200 ezer öntözött hektár is csak az ország szántóterületének 5 százaléka lenne, szemben a 13-14 százalékos uniós átlaggal. "Van még tennivaló ezen a területen bőven" – jegyezte meg.
A Belügyminisztérium pénteken közölte, hogy a kormány döntése értelmében a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítják az öntözésre használt vizet. A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést a gazdák számára ingyenes vízszolgáltatás biztosítására, ami magában foglalja a szivattyútelepek megfelelő állapotba hozását, a csatornák karbantartását.
Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára is azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy az öntözés megkönnyítése csak azoknak a gazdálkodóknak jelent segítséget, akiknél adottak a feltételek az öntözésre. Az öntözött területek érdemi növelésére azonban több intézkedés is szükséges.
Azt is megjegyezte, hogy a mezőgazdaság többi gondja a pénteki kormánydöntéstől még nem oldódik meg.
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke szerint az eredményes öntözés érdekében társulniuk és egyeztetniük kell egymással a gazdálkodóknak. Jakab István a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban tartott gazdafórumon beszélt erről.
Jakab István a balkányi fórumon úgy fogalmazott, mivel "a víz nem áll meg a mezsgyehatárnál", ezért a mezőgazdasági vízfelhasználók részére az öntözésre ingyenesen biztosított vizet jól, egymással egyeztetve kell felhasználni.
Elmondta: a Belügyminisztérium döntése lehetővé teszi, hogy Magyarország teljes vízkormányzása kialakuljon a következő években, ennek megvalósításához pedig a következő uniós költségvetési ciklus forrásait is fel lehet majd használni. A döntés értelmében a vízért a magyar gazdának nem kell fizetni, ennek célja pedig az, hogy lehetőleg minél nagyobb tömegű árut tudjanak előállítani – fogalmazott Jakab István.
A fórumon a Magosz elnöke hosszú küzdelemként értékelte a tervektől a konkrét döntésig tartó munkafolyamatot.
A Belügyminisztérium közleménye szerint 28 000 kilométernyi állami kezelésű vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése kerül át a vízügyi igazgatóságokhoz, de Jakab István szerint a rendszert az egész országra ki fogják terjeszteni.

http://magyarmezogazdasag.hu/hu/irasok/novenytermesztes/ingyenesen-kapjak-gazdak-az-ontozovizet