In Memoriam Szalóki Sándor (1933-2014)

Karácsony előtt két nappal kísérték utolsó útjára dr. Szalóki Sándort, a hajdanvolt ÖKI nemzetközi szinten jegyzett kutatógárdájának oszlopos tagját.

 

Szalóki Sándor Hajdúdorogon született. Általános iskolai tanulmányait szülőhelyén, a középiskolait már Kisvárdán végezte. Egyetemi, majd az azt követő tudományos minősítései a Gödöllői Agrártudományi Egyetemhez kötötték. Ott szerzett 1957-ben agrármérnöki diplomát. Majd egyetemi doktori és a mezőgazdasági tudományok kandidátusa tudományos címet ért el.

Pályája első három évét a Hajdúdorogi Állami Tangazdaságban töltötte állattenyésztő-agronómusként. Ötvennégy esztendeje került Szarvasra az Öntözési Kutatóintézetbe. Gazdag életútja során volt itt tudományos munkatárs, majd főmunkatárs és a Vízgazdálkodási Osztály vezetője. 1993-tól társtulajdonosa lett a Planthago Mezőgazdasági Szolgáltató Szaktanácsadó és Forgalmazó Bt.-nek.

Kutatói fénykorában 1965-től ’92-ig több külföldi kutatóintézetben is dolgozhatott. 1972-ben a Magyar Tudományos Akadémia Vízgazdálkodási Bizottságának tagjává választották.

Elismert eredményeket ért el a fű- és dohánynemesítésben. Később a növények és a talaj víz- és tápanyagforgalmát vizsgálta. Nevéhez fűződött 1965-ben és ’71-ben az első majd második szarvasi liziméteres telep megépítése kísérleti jelleggel. Országos vízháztartási modellek és felmérések is fémjelezték munkásságát.

1993-tól lett a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. szaktanácsadója. Szakírói munkájához több öntözési alapmű is hozzátartozik. Továbbá 42 szakcikk és 18 tanulmánya is. A szakma elismeréseképpen 1998-ban és 2008-ban is megkapta az Oroszlány István Emlékérmet.

Kedves egyéniségét, emlékét megőrizzük. Nyugodjék békében!