Beszámoló a GRUNDFOS székesfehérvári gyárlátogatásáról

A Magyar Öntözési Egyesület tagjait a Grundfos székesfehérvári gyárában fogadták december 12-én. Vendéglátóink kávéval, üdítővel és apró süteménnyel vártak. A szakmai program 11-kor kezdődött, Bolemant László és Branyiczki Csaba közös előadásában megismerhettük a gyár történetét, fontosabb mérföldköveit és a Magyarországon üzemelő gyárak termékeit.

 

A céget a néhai Poul Due Jensen alapította 1945-ben, a dániai Bjerringbro városában. Mára a Grundfos csoport kereskedelmi és gyártó leányvállalatai révén a világ minden részén képviselteti magát. Évi 10 millió db szivattyú előállításával a Grundfos egyike a legnagyobb szivattyúgyártóknak. A keringető szivattyúk tekintetében – közel 50 %-os részesedéssel – jelenleg abszolút piacvezető. A vállalatcsoport ezen kívül villanymotorokat is gyárt nemcsak szivattyúk, hanem más termékek számára is. Mindemellett a Grundfos világszínvonalú elektronikai eszközök fejlesztését és forgalmazását is végzi szivattyúk, ill. egyéb rendszerek vezérléséhez.

 

A Grundfos 2000-ben telepítette Tatabányára első szivattyúmotor gyárát. A 2001-es bővítést követően az ipari szivattyúkhoz alkalmazott nagyobb méretű elektromotorok mellett megkezdődött az ipari-épületgépészeti in-line és a szennyvíz-őrlőszivattyúk gyártása. Később elindult a búvárszivattyú-motorok és az 1 – 11 kW teljesítményű szennyvízszivattyúk előállítása is. 2007-ben a gyárhálózat újabb magyarországi tagja kezdte meg működését Székesfehérváron. A zöldmezős beruházással létrejött szivattyúgyár 400 dolgozót foglalkoztat. Az összesen 65 ezer m2-en elterülő két tatabányai és egy székesfehérvári üzemcsarnokban ma már 1850 dolgozó 100 milliárd Ft értékben gyárt szivattyúkat ill. szivattyúmotorokat. 2010-ben mintegy 540.000 db szivattyú és 640.000 db motor került ki a legkorszerűbb gyártósorokkal felszerelt magyarországi üzemekből. E dinamikus termelésbővülés eredményeképpen a Grundfos Magyarországon a legnagyobb szivattyúgyártó kapacitással rendelkezik. 1850 ember számára biztosít munkát, magas színvonalú munkakörülmények között.

 

2013-ban épült meg az új – GMH4 (Grundfos Manufacturing Hungary) – üzem, ahol egyedi, egydarabos gyártási rendszert hoztak létre az óriásszivattyúk számára, valamint itt kapott helyet irodákkal, laborokkal, műhelyterülettel a Kutatás & Fejlesztési részleg, valamint a Technológiai Központ munkatársai is.

 

Az alábbi linken a GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. székesfehérvári új gyára tekinthető meg, amely a nagyméretű szivattyúk előállítására specializálódott. A termékek jellemzően nagy értékű beruházásokhoz készülnek a világ minden pontjára:

Youtube videó: GMH4 Grundfos gyár, Magyarország 

Pdf ismertető

2012. januárjában a dél-kelet európai térség 12 országát kiszolgáló 7 Grundfos értékesítési leányvállalat SEE (South-East Europe) néven klaszterbe szerveződött. A klaszterhez tartozó államok a következők: Magyarország, Románia, Bulgária, Moldova, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia, Macedónia, Koszovó, Szerbia. Az egyes cégek továbbra is önálló jogi személyként, de közös vezetőség irányítása alatt működnek. A menedzsmentet a vállalatok felsővezetőiből létrehozott nemzetközi csoport alkotja, amelynek tagjai a saját szakáguk tekintetében a teljes klaszterért felelnek.

 

A Grundfos Group budapesti székhellyel létrehozta a Grundfos Pénzügyi Szolgáltató Központot (Grundfos Financial Shared Services). A projekt célja a 41 európai Grundfos vállalat pénzügyi folyamatainak hatékonyabb kiszolgálása egy világszínvonalú szolgáltató központból. Professzionális hátterével a Pénzügyi Szolgáltató Központ az értékesítéssel és gyártással foglalkozó Grundfos cégektől átveszi a pénzügyi folyamatokat, biztosítja a gyorsabb riportolásokat és zárásokat, hogy a leányvállalatok továbbra is fő tevékenységükre fókuszálhassanak. Annak érdekében, hogy a munkatársak folyamatosan minőségi szolgáltatást nyújtsanak, a cég szakmai és személyi fejlődési lehetőséget, valamint kiváló munkakörülményeket biztosít számukra. A Pénzügyi Szolgáltató Központ 2011. februárjában kezdte meg működését.

 

Mindegyik Grundfos gyártó vállalat rendelkezik az ISO 9002 szerinti (a termelésen belüli minőségbiztosítást magában foglaló), és az ISO 14001 szerinti (nemzetközi környezetvédelmi szabvány) minősítéssel.

 

Az elmúlt évek kutatás-fejlesztési erőfeszítéseinek eredményeképpen született meg a Grundfos BlueFlux védjeggyel fémjelzett technológiája, amely az energiahatékonyság növelésének egy átfogóbb, rendszerszemléletű programja. A BlueFlux-ra való áttéréssel az életciklus-költség akár 50%-kal csökkenthető – a környezetre gyakorolt káros hatásokkal együtt. A BlueFlux megoldásokban alkalmazott meghajtások mindegyike teljesíti, sőt meghaladja a motorhatékonyságra vonatkozó jelenlegi ill. középtávlatra előirányzott uniós előírásokat, így a BlueFlux végső soron szabványértékű minősítést jelent. Ezen technológia alkalmazásával nemcsak jelentős, akár 60 százalékos energia-megtakarítás érhető el, de már most elérhetővé válik a 2017-re előírt műszaki-energetikai színvonal.

 

Az előadás közben több kérdés elhangzott a vendéglátóink felé, majd a prezentációt követően megtekinthettük a GMH4 üzemet. Az üzemben óriás szivattyúkat állítanak elő, szerelnek össze és tesztelnek korszerűen felszerelt, légkondicionált körülmények mellett.

A gyárlátogatás után a program szerinti egyesületi megbeszélésre került sor. Az egyesület tagjai megvitatták a februári konferencia lehetséges előadásait, de a végső program kialakítása még további szervező munkát igényel.

 

A programunk ebéddel zárult, ahol továbbfolytatódtak a szakmai beszélgetések és végül megköszöntük vendéglátóinknak a kedves fogadtatást, és a tartalmas programot. A gyárlátogatáson résztvevő mintegy 30 fő sok élménnyel térhetett haza.

 

Szarvas, 2016. december 14.

 

Bíróné Oncsik Mária

MÖE elnöke