Beszámoló a SZIE AGK Tessedik Campusán tartott közös szakmai napról

Beszámoló a SZIE AGK Tessedik Campusán tartott közös szakmai napról

 

2018. június 27-én a Szent István Egyetem (SZIE) Agrár- és Gazdaságtudományi Kar (AGK) Tessedik Campusa és a Magyar Öntözési Egyesület (MÖE) közösen szervezett szakmai napot Szarvason. A részvétel MÖE tagsághoz nem, csak előzetes regisztrációhoz volt kötve.

A szakmai napot Bíróné Dr. Oncsik Mária, az egyesület elnökasszonnya nyitotta meg, üdvözölte a résztvevőket, és elmondta, hogy a rendezvény szervezése több hónappal korábban kezdődött.

Az üdvözlő szavak után került sor Dr. Futó Zoltán, SZIE AGK mb. dékán előadására, aki bemutatta a Kar specifikus területeit, többek közt a Mezőgazdasági vízgazdálkodási szakterületre épülő Vízgazdálkodási szakirányt, a Vízgazdálkodási szakkollégiumot, szakmai képzéseket, specifikálódási lehetőségeket, a Hidrokultúrás kertészeti termesztés képzéseit, az egyetem helyszíni előnyeit. A Tessedik Campus gondozásában van egy 70 ha-os tangazdaság, ennek felépítését és az együttműködő partnereikkel folyó aktuális kutatásaikat, terveiket is megismerhettük. Dékán úr a Kar újonnan induló Mezőgazdasági vízgazdálkodási mesterképzésről, valamint a Növénytermesztési kutatócsoport és a Vízgazdálkodási kutatócsoport munkájáról is részletes tájékoztatást adott.

Az előadást követően megtekinthettük a Víz Világnapján átadott Lampl Hugó Hidrológiai és Hidraulikai Laboratóriumot, amelyet Takács Sándor, PhD hallgató nagyon részletesen és – néhány berendezést – működés közben mutatott be a résztvevőknek.

A szakmai nap az egyetem tangazdaságában folytatódott, ahol egy precíziós center pivot öntözőberendezést ismerhettük meg, amely zónavezérléssel képes öntözni, és 6 ha precíziósan vezérelhető öntözési területet fed le (egyedüli Kelet-Közép-Európában). Takács Sándor ismertette a tangazdaság kísérleti parcelláin zajló munkákat. Előadásából megtudtuk, hogy az ipari paradicsomfajtával végzett öntözési kísérleteiben keresi a választ az optimális öntözésre, amellyel a legnagyobb nyereség realizálható. Az ideális szárazanyag-tartalom és cukorfok (Brix-fok) megfelelő aránya jelenti az ipari paradicsom gazdaságos termelését, amely eltér a növény vízszükségletének optimumától (a sűrített paradicsom előállítása energiaigényes folyamat, és annál gazdaságosabb az alapanyag feldolgozása, minél több a szárazanyagtartalma és a cukorfoka).

Az Egyesület elnöksége ezúton is köszöni a SZIE AGK Tessedik Campus dékánjának a tartalmas szakmai napot, bízva abban, hogy a jövőben is lesznek hasonló rendezvényeink.

 

 

Szarvas, 2018. június 30.

 

                                                                                               Bíróné Dr. Oncsik Mária

                                                                                                           MÖE elnök