Kevesen érdeklődnek az öntözésfejlesztési pályázat iránt

2016. október 11., kedd, 11:37

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részvételével agrárfórumot tartott Békéscsabán a NAK megyei szervezete 2016. szeptember 29-én, amelyen a megyei agrárhelyzetet, -fejlesztéseket és az uniós pályázatok állását is érintették az előadók.

A sok érdeklődőt vonzó eseményen a házigazda, dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke köszöntőbeszédében kiemelte, hogy Békés megye az ország éléskamrája, kincseskamrája, melyet az itt gazdálkodó emberek élni akarása jellemez. Meglátása szerint fontos megőrizni az itt található minőségi alapanyagok termelését, egyúttal növelni lehet és kell a mennyiséget és az a hozzáadott értéket. Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter bemutatta a Modern Városok Program békéscsabai mezőgazdaságra és feldolgozóiparra alapozott programját. Kiemelte a feldolgozóipar szerepét és ismertette a jövőbeli elképzeléseket, melyek közül a hűtőház és egy paradicsomsűrítő-üzem létesítése áll az első helyen.

Majd Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vette át a szót és ő is kiemelte a megye szerepét az ország agráriumában, és külön fontosnak tartotta megemlíteni a minőségi élelmiszer-alapanyagok termesztését, hiszen ezek lehetnek a jövőnk zálogai. Örömét fejezte ki, hogy az agrárium idén komoly növekedést mutat, melyhez a kedvező időjárási körülmények mellett a gazdálkodók kitartó szorgalma és megfelelő szakmai hozzáértése is kellett. A miniszter után Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára mutatta be a 2014-2020 közötti időszakban a Vidékfejlesztési Program által nyújtott pályázati lehetőségeket. Beszédében elmondta, hogy még az ősszel megjelenik az új AKG-pályázat közel 40 milliárd forintos keretösszeggel – ezt nem sokkal az esemény után valóban meghirdette a tárca –, emellett a kertészeti gépbeszerzési és a fiatalgazda-pályázat is megjelenhet még az idei évben. Előadásában kiemelte, hogy vannak olyan pályázati felhívások, amelyekre sokszoros túligénylés érkezett, de a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére eddig a meghirdetett keretösszegnek csak töredékére érkezett be igénylés. (Utóbbi pályázaton akár azok is részt vehetnek, akik utólag szeretnék engedélyezni kútjaikat. Az ezt lehetővé rendelkezés a NAK kezdeményezésére változott.)

A Mezőgazdálkodási és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) részéről dr. Gyuricza Csaba elnök tett említést az idei aktualitásokról, a zöldítés tapasztalatairól. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az MVH idén is maximum 75 %-ig előleget kíván fizetni a gazdálkodóknak és emellett több jogcím kifizetését is tervezi a gazdák érdekében.
A NAK részéről Ifj. Hubai Imre, vidékfejlesztésért felelős országos alelnök beszélt a vízgazdálkodási ágazat fontosságáról, annak hátráltató tényezőiről. Elmondta, hogy a kamara komoly partnere a gazdáknak, és folyamatos egyeztetést folytat az illetékes minisztériumokkal, hogy minél több területet minél költséghatékonyabban lehessen öntözni az országban.
Végül, de nem utolsó sorban Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (MAGOSZ) elnöke kiemelte a magyar mezőgazdaság versenyképességét, és fontosnak tartotta hangsúlyozni a minőségi alapanyag-termelés felé történő elmozdulást, melyen a későbbiekben akár a magyar mezőgazdaság jövője is múlhat.


Forrás: NAK

Forrás webcím: http://magyarmezogazdasag.hu/hu/irasok/aktualis-hazai-hirek/kevesen-erdeklodnek-az-ontozesfejlesztesi-palyazat-irant