Beszámoló a IX. MÖE Öntözéstechnikai Online Konferenciáról

A Magyar Öntözési Egyesület 2021. március 22-én Dr. Nagy István agrárminiszter úr fővédnökségével, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának közreműködésével tartotta meg a IX. MÖE Öntözéstechnikai Online Konferenciát. A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő konferencia a magyar szántóföldi öntözés helyzetét tekintette át, kezdve az öntözési közösségektől, a pályázati lehetőségeken át a tervezés, engedélyeztetés, talajművelés és az öntözés gazdasági kérdéseivel bezárólag.

Az öntözés és az öntözéses gazdálkodás az elmúlt évek egyik legfontosabb, átfogó mezőgazdasági, vízgazdálkodási kérdése. Az öntözésfejlesztés nemcsak a mezőgazdasági és a hozzá kapcsolódó gazdasági ágakat érinti, hanem a felhasznált vizeken keresztül a vízgazdálkodáson át a környezet- és természetvédelmi tevékenységre is hatással van. Így az öntözés mindannyiunk ügye és érdeke. Ebben a szellemben került megrendezésre a konferencia Víz Világnapján. Az idei év jelmondata: „A víz érték! Becsüld meg!”

A IX. MÖE Öntözéstechnikai Online Konferencia nyitó előadása az öntözés jelenéről és jövőjéről szólt, a kihívásokról és a lehetőségekről. Részletes helyzetelemzést hallhattunk az öntözési közösségekről és a betöltött szerepükről. Előadóink foglalkoztak az aktuális öntözési pályázati felhívásokkal, többek közt, hogy milyen kondíciók mellett lehet pályázni. Hasznos információkhoz jutottunk egy öntözési mintaprojektek költségeinek elemzése által. A konferencia egyik érdekes témaköre volt a hazai vízgazdálkodás digitalizációja. Ide tartozik az aszálymonitoring országos hálózata, a precíziós öntözés, és még számos adatbázis.

Előadóink kitértek a talajművelés és a termesztett növénykultúrák közötti összefüggésekre számos gyakorlati eredmény bemutatva, hogyan lehet a talaj vízháztartását szabályozni megfelelő talajhasználattal és különböző növénytakarók alkalmazásával. Végül egy rövidfilmet láthattunk a nyomóvezetékek légtelenítéséről. Az előadásokat követően kerekasztal beszélgetéssel folytatódott a konferencia. A résztvevők kötetlen beszélgetés formájában tanácskozhattak az öntözés magyarországi helyzetéről, jövőjéről.

A konferencia főbb megállapításai közé tartozik az, hogy a globális klímaváltozás miatt folyamatosan nő az öntözött területek nagysága a világon. Magyarországon alig 2%-ot tesz ki a művelt terület arányához viszonyítva az öntözött felület, a cél az uniós átlag elérése, ami átlagosan 8%. Az öntözésfejlesztési célkitűzések napirendre kerültek és a következő években jelentős összegeket fordít a kormány a megvalósításukra. Sorra alakulnak az öntözési közösségek, jelen pillanatban 33 engedélyezett közösség működik, számuk hamarosan eléri a 90-et. Az öntözési közösségek együttműködnek abban, hogy az öntözni kívánt gazdák táblájához eljusson az öntözővíz. A kerekasztal beszélgetés során megállapítást nyert az is, hogy az öntözéses gazdálkodásban a talajtulajdonságok figyelembevételével precíziós, termőhelyre adaptált, víz- és energiatakarékos öntözési technológiákra van szükség.

A konferencia legfontosabb megállapítása az egyesület részéről az volt, hogy szükség van és igény is van a tudás átadására, valamint arra, hogy az eszmecsere és együttműködés lehet csak az alapja a megfelelő öntözéses gazdálkodás kialakításának. A konferencia után a MÖE folytatni kívánja a minden irányba történő együttműködés lehetőségeinek bővítését és platformot kíván biztosítani az öntözéssel való magas szakmai színvonalú együttműködésnek, valamint segíteni szeretné mind a gazdákat mind az öntözésben tevékenykedő gazdálkodó szervezeteket.

A kialakult járványhelyzetre tekintettel a Magyar Öntözési Egyesület, mint főszervező és a társszervezők – Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara (NKE-VT), Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztálya és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara (BKMMK) – az online megrendezés mellett döntött, ezzel is lehetőséget biztosítva az öntözés ügyének minél szélesebb megismerésére.

Szarvas, 2021. március 31.

Bíróné Dr. Oncsik Mária

MÖE elnökasszony