Tanulási célok
Ennek a leckének az a célja, hogy
képes legyen megítélni a laboratóriumi öntözővíz vizsgálat eredményét, a vízkezelés szükségességét.
Ennek a leckének az a célja, hogy
képes legyen megítélni a laboratóriumi öntözővíz vizsgálat eredményét, a vízkezelés szükségességét.
Tanulási idő 45 perc
Az öntözővíz minősége az alábbi területeken okozhat problémát a növénytermesztési térben:
- szikesedés,
- a víz beszivárgásának lassulása,
- egyes elemek mérgező mennyisége,
- egyéb hatások.
1.4.1 táblázat. Útmutató az öntözővíz vizsgálati értékeinek elbírálásához
AYERS,R.S.-WESTCOT,D.W.: 1976. Water quality for agriculture
Az öntözővíz minőségének megítéléséhez minden esetben laboratóriumi analízist kell végezni. Különösen fontos ez a talaj nélküli termesztés esetén, ahol valamennyi tápelemet vízben adagolunk. A szükséges pótlás megállapításához tudnunk kell a természetes úton rendelkezésre álló mennyiséget.
Minden esetben meg kell határozni a következő Ca2+, Mg2+, Na+, NH4+, K+ kationok, valamint a Cl-, SO42-, CO32-, HCO3-, NO3-, PO42-, anionok mennyiségét. A mérési eredményeket a laboratóriumok milliegyenértékben (meé/l), vagy mennyiségben (ppm) adják meg.
1.4.1 ábra. Vízminőség vizsgálati minilabor
(http://www.mohosz.hu/images/v2.jpg)
Összes anionok és kationok mennyisége
A teljes elemzés után rendelkezésünkre áll a teljes sókészlet milliegyenértékben (meé/l) kifejezve.
Az anionok és kationok mennyiségének közel azonosnak kell lenni. Amennyiben a két érték nem azonos, úgy valamelyik jelentős mennyiségű alkotó nem lett vizsgálva, vagy az elemzés hibás.
A hidrogén-karbonát, karbonát, lúgosság
A 3 meé/l (183 ppm) mennyiségű hidrogén-karbonát (HCO3-) nem okoz problémát, sőt néhány esetben ez a mennyiség szükséges a víz pufferkapacitásának fenntartásához. Magasabb mennyiség káros szintre emeli a víz kémhatását és kicsapódási, valamint mikroelem felvételi problémákhoz vezethet.
A karbonát (CO3-2) mennyisége ritkán magas az öntözővízben, a lúgosság kialakulásáért elsősorban a hidrogén-karbonát felelős.
A lúgosság kifejezés arra utal, hogy mennyi sav szükséges az oldat kémhatásának semlegesre történő beállításához. A hidroxidok, az ammónia, a bór, egyes foszfátok, szilikátok is növelik a kémhatást, de legnagyobb szerepük a karbonátoknak van. A három karbonát forma (szén-dioxid CO2, karbonát ion CO3-2, hidrogén-karbonát ion HCO3-) egymáshoz viszonyított mennyisége határozza meg a rendszer kémhatását és puffer kapacitását, és e rendszer stabilitásától függ az eltömődés folyamata is.
A következő leírás a legtöbb kertészetben lejátszódó folyamatot vázolja fel.
- A csepegtető rendszerből a víz a termesztő közegbe kerül, ahol a nyomásváltozás és hőmérséklet emelkedés hatására
a CO2 a légtérbe távozik: 2H+ + 2HCO3- 2H2O+ 2CO2 ↑
ennek hatására a H+ száma csökken, a kémhatás emelkedik (pH).
A megemelkedett kémhatású oldatban egyes sók oldhatósága csökken, elkezdődik a kicsapódás:
pl. ha a pH nagyobb, mint 7,5 akkor
Ca(HCO3) 2 H2O+ CO2 + CaCO3,
amely szilárd sóként kiválik, vízkő keletkezik.
- Ha az oldatba a MEGASOL NPK bekeverésével, vagy sav bejuttatásával H+ ionokat juttatunk, akkor a reakció iránya megfordul:
CaCO3 (vízkő) + 2H+ Ca(HCO3) 2 jól oldható
2 CaPO4 (foszfát) + 2H+ Ca(HPO4)2 oldható
Néha előfordul, hogy az öntözővíznek (pl. esővíz) nincs lúgossága. Ez hátrány, mivel a legkisebb adagolt sav, vagy ilyen jellegű műtrágya is veszélyes mértékben csökkentheti a kémhatást. Amennyiben a termesztőközeg kémhatása többször is a kívánt érték alá süllyed, úgy szükséges a víz lúgosítása. Ehhez kálium-hidrokarbonátot (KHCO3) használhatunk.
Elektromos vezetőképesség (EC)
A vízben oldott ionok mennyiségével arányosan nő a vezetőképesség. Az EC nem ad lehetőséget következtetni a vízben oldott sók fajtájára, így ebből az adatból nem lehet megítélni a víz alkalmazhatóságát az öntözésre.
A gyakorlati minták mérési eredményei alapján megállapítható, hogy 1 mS/cm (1 dS/m) a víz származási helye szerint 640 és 700 mg/l közötti só mennyiségének felel meg. Ez a mérési tartomány meglehetősen pontatlan becslést tesz lehetővé az összes oldott anyagtartalomra (TDS, Total Dissolved Solids) vonatkozóan.
Néhány trágyázásra használt só, pl. a karbamid, nem vezeti az elektromosságot. Ezek használata esetén a tápoldat keverés utáni EC mérése félrevezető lehet, mert a kémiai átalakulásuk után a talajban keletkező vegyületek már elektromosan vezetnek.
A kémhatás, pH
A kémhatás jelentősége néhány esetben eltúlzott, nem lehet csak ennek függvényében nyilatkozni a víz minőségéről. Néhány esetben magas (8 pH felett) kémhatás jelenthet alacsony hidrogén-karbonát és só tartalmat.
A természetes vizek kémhatása 6,0-8,0 pH között mozog a víz származási helyétől függően.
A termesztett növények többségének az 5,6-6,8 közötti tartomány a megfelelő, ebben a tartományban optimálisan oldható a legtöbb fontos tápanyag.
Természetes talajon a 6,2-6,8 pH, mesterséges, alacsony kolloid tartalmú közegben az 5,6-6,2 pH javasolt.
Az alacsony kémhatású víz korrozív természetű, a fémcsöveket és szerelvényeket károsítja.
AYERS, R. S. - WESTCOT, D. W.: 1976. Water quality for agriculture.
FAO Irrigation and Drainage Paper 29. Rev. 1. 1985. FAO, Rome.
BUZÁS, I.: 1988. Talaj- és agrokémiai vizsgálati módszerkönyv 2.
Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
STEFANOVITS, P.:1981. Talajtan.
Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
Javasolt irodalom
TÓTH, Á.: 2011 Öntözési praktikum.
Visionmaster Kiadó, Gödöllő.